Skip to content

Despre posibila intrare a curtezanelor în nomenclatorul meseriilor (and some rants)

11/10/2009

prostitute

Recunosc că de obicei habar n-am ce se întâmplă la noi în ţară, dar nici măcar mie nu mi-a scăpat vestea că prostituţia s-ar putea să fie legalizată şi în ţărişoara noastră cu simţ moral destul de bine dezvoltat (mai ales atunci când nu e cazul). Reacţiile nu au întârziat să apară nici în cercul meu de cunoştinţe. Unii, practici din fire, se bucură că guvernul a găsit o nouă sursă de venit care ar putea conrinui la operaţiunea de extragere a ţării din, scuse me, rahat. Alţii sceptici, spun că oricum prostituatele vor găsi metode de a nu plăti impozit. Sau că nu suntem destul de deschişi la minte ca să acceptăm aşa ceva. Sunt curioasă de părerea celor mai bisericoşi din fire. Adicătelea, nu e împotriva uneia dintre cele zece porunci? Dar nu sunt credincioasă din fire aşa că nu am nimic de reproşat celor care practică preacurvia. Şi da, for the record, sunt total de acord să se legalizeze prostituţia.

De ce avem tendinţa să le considerăm pe prostituate ca pe nişte scursori ale societăţii? De ce „curvă” este considerat un cuvânt obscen? Să vă spun ce înseamnă pentru mine, personal, conceptul de curvă. O femeie care se foloseşte de atributele ele fizice că sa facă un ban. La fel cum intelectualii se folosesc de atributele lor mentale pentru a face un ban. Munca într-un birou este doar o formă de prostituţie intelectuală, la urma urmei. Până şi o femeie care e activă din punct de vedere sexual, şi lumea ştie că e activă din punct de vedere sexual, este o curvă. Pentru că îşi permite să (hauleo!) se bucure de corpul ei. Deci nu e ok ca o femeie să fie o fiinţă sexuală. Nici pentru bani nici pentru propria ei plăcere. Căci e imoral, cică.

Dar am deviat de la subiect, şi am ajuns la semantică deşi vroiam ca acest post să aibă o oarecare tentă politică. Un punct de vedere când vine vorba de prostituţie în contextul „feminism”, este că femeile care o practică îşi vând corpul bărbaţilor şi prin asta le întăresc convingerea că femeia există doar pentru a-i gratifica. Pe de altă parte, prostituatele au tot dreptul să facă ce vor cu corpurile lor. Dacă a fost alegerea lor să aleagă acest făgaş, bravo lor, ce să zic. Fiecare e liber să-şi aleagă cariera. Cu toate acestea, multe femei sunt contrânse să se prostitueze – vobesc despre traficul de carne vie, nu despre factori sociali sau economici – iar legalizarea prostituţiei ar ajuta la eliminarea acestei probleme. Deci, beneficii: statul mai stoarce nişte bani pe care ar putea (repet, ar putea) să îi folosească pentru a ne îmbunătăţi nouă viaţa. Prostituatele ar avea acces la controale medicale, ceea ce ar reduce răspândirea bolilor venerice. Ar putea să apeleze la autorităţi în caz de abuz din partea clienţilor.

Pe scurt, prostituţia ar deveni o meserie în toată puterea cuvântului. Nu zic că ar trebui să încurajăm prostituţia, dar nu ne putem preface că nu există. Ignoring it wont make it go away. Argumente contra? Ca să citez un comment de pe un alt blog, „Asta inseamna legalizarea decadentei si imoralitatii.”(sic) Cum să nu. Eu zic să ne dăm jos de pe acel moral high-horse pe care ne căţărăm de fecare dată când se întâmplă ceva ce depăşeşte graniţele sensibilităţilor noastre. Doar pentru că nu suntem obişnuiţi cu ceva, nu înseamnă că e eeevil. Zic şi eu.

Reclame
2 comentarii leave one →
 1. Death Whisper permalink
  08/11/2009 00:57

  draga mockturtle, nu stiu cum sa incep…
  argumente „shto” ce sa zic…
  voi porni de la „the positive things” care siceti dv. ca ar putea iesi din legalizarea prostitutiei, chestie cu care sunt de acord din punctul de vedere practic, cum ati spus, cel al impozitului de care ar beneficia statul (pe care, fie vorba intre noi doi, nu-mi place, sincer sa fiu, cum l-ati folosit in argumentare) si strict din acest punct de vedere.

  vorbiti in sus si in jos de drepturi egale, dar cum ramane cu equal responsibility? daca le spuneti bravo lor ca au ales acest fagas, in a-si folosi charm-urile fizice personale pt a obtine remuneratie, cum ramane cu responsabilitatea fiecareia dintre ele?
  sau cu aceasta alegere pe care au facut-o de a deveni „curve”, chiar si in sensul pe care il folositi dv, sa inteleg ca nu ele ar trebui sa isi asume posibiltatea de a aduna pe parcursul „carierei” cateva „bucurii”.
  este exact acelasi lucru si in cazul barbatilor care surprinzator isi asuma aceasta responsabilitate. de ce? pentru ca sunt barbati? Eu zic ca da.

  cat despre abuz asta este din nou alegerea lor. traim intr-o lume nebuna si exista tot felul de indivizi. ar trebui sa le duca capul pe aceste individe, care fac parte din acest grup „special” suficient de diversificat, ca clientela lor poate fi suficient de diversificata incat sa apara si astfel de incidente; si daca mai luam in calcul si faptul ca este una dintre cele mai vechi „profesii” de pe terra… cu atat mai mult ar trebui sa vorbim de asumarea responsabilitatii, la fel ca si in cazul peroanelor care aleg sa lucreze la birou si sa practice acel gen de prostitutie intelectuala.

  Nu ar trebui sa se puna problema de lipsa de acces la controale medicale, ci mai degraba de pretul pe care trebuie sa il plateasca la aceste controale. dar din nou vorbim de asumarea responsabilitatii. si in cazul asta, cele care „au ales acest fagas” se presupune ca au suficienta materie cenusie incat sa isi dea seama ca fara carte de munca tot ce inseamna acces la sistemul de sanatate, e mai scump.

  Problema nu este de morala, intr-adevar. dar avand in vedere ca va considerati feminista si ca acest grup de persoane si-a renegat, prin alegerea pe care a facut-o (fagasul pentru care le-ati felicitat, repet), partile pozitive care ar putea sa le aduca legalizarea prostitutiei, mai ramanem cu faptul ca aceste femei „îşi vând corpul bărbaţilor şi prin asta le întăresc convingerea că femeia există doar pentru a-i gratifica”. cum puteti fi de acord cu faptul ca „statul” pe care l-ati mentionat, va promova asa ceva?

 2. mockturtle permalink*
  08/11/2009 20:54

  În primul rând, ce spui tu aici despre responsabilitate mi se pare complet pe lângă subiect. Da, prostituatele, ca şi noi toţii de altfel, sunt responsabile pentru alegerile pe care le fac. Nu am susţinut contrariul. Blog entry-ul ăsta enumera doar avantajele pe care le poate aduce legea prostituţiei pentru femeile care practică această meserie. Mi se pare că punctul meu de vedere este prezentat destul de clar. Ce nu înţeleg eu: care era scopul comentariului tău? Sincer, mi se pare absolut irelevant pentru subiectul despre care am scris.

  În ceea ce priveşte ideea că feministele nu sunt de acord cu prostituţia (cred că asta vroiai să spui în ultimul paragraf), permite-mi să-ţi atrag atenţia asupra faptului că este doar unul dintre punctele de vedereposibile. Feminismul nu presupune un „hive mind”, nu avem toate aceleaşi păreri în legătură cu tot ce se întâmplă pe lume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: