Skip to content

Adio Kate, Naomi, Gisele! Faceţi loc pentru femeile „adevărate”!

28/10/2009

Nu ştiu voi ce părere aveţi, dar eu m-am săturat de modelele anorexice, fără orice personalitate de pe paginile revistelor pentru femei. Nu că aş citi foarte des astfel de publicaţii, dar ajunge să trec pe lângă un stand de ziare să-mi treacă prin minte sute de motive pentru care modelele din revistele glossy sunt mai atrăgătoare/interesante/exotice decât mine. Sau, de fapt, decât orice altă fată pe care o cunosc. De aceea m-am şi bucurat când, acum câteva săptămâni, revista germană Brigitte a anunţat că începând de anul viitor renunţă la modelele profesioniste, acestea fiind înlocuite cu femei obişnuite, cititoare ale revistei.

Gurile rele susţin că este vorba de o decizie pur financiară, dar, oricare ar fi motivul, decizia ar putea constitui un pas foarte important în schimbarea modului în care definim frumuseţea feminină. Schimbarea e binevenită, deoarece direcţia în care se îndreaptă lumea modei e tot mai îngrijorătoare. Poate nici nu ar mai trebui să ne mirăm când Christian Louboutin afirmă că păpuşa Barbie are glezne prea groase, Karl Lagerfeld susţine că femeile care critică modelele slabe sunt doar frustrate şi geloase (Apropo, obsesia lui Lagerfeld cu femeile extrem de slabe pare bizară dacă ne gândim că nici el nu era tocmai slab acum câţiva ani. Deci cine-i frustrat?), iar Ralph Lauren îşi permite să retuşeze un manechin până la punctul în care capul ei e mai lat decât şoldurile:

În cazul în care aţi văzut doar poza retuşată, iată cum arată modelul în realitate:

Problema Photoshop-ului exagerat nu este una nouă, iar în viitorul apropiat probabil se vor lua anumite măsuri împotriva acesteia. Politicienii britanici şi francezi au propus, de exemplu, includerea unei avertizări pe toate imaginile retuşate.

Cu toate că îmi place foarte mult ideea revistei Brigitte, sunt totuşi puţin sceptică: nu sunt sigură la ce se referă cei de la Brigitte când vorbesc despre femei „normale”… Într‑adevăr, în manechinele exagerat de slabe se regăseşte doar un anumit segment restrâns al populaţiei feminine, însă nu ar avea niciun rost să le înlocuim pe acestea cu femei considerate plus‑size. În prezent, expresia „femeie adevărată” sau „cu forme” se foloseşte adesea ca eufemism pentru „femeie grasă” sau cel puţin „cu câteva kilograme în plus”. Ideal ar fi să diversificăm imaginea femeii în reviste şi să renunţăm la etichete nemotivate, să pricepem că nu toate femeile slabe sau grase sunt bolnave, iar cele de greutate medie nu sunt neapărat mai sănătoase.

Ce aş vrea să văd în numărul de ianuarie al revistei? Simplu: femei grase şi slabe, tinere şi mai în vârstă, scunde şi înalte, blonde şi brunete, femei cu nas lung, femei cu sâni mari şi mici. Femei… normale. În orice caz, după vacanţa de iarnă voi fi printre primii care vor merge la biblioteca germană. Sunt foarte curioasă.

Reclame
3 comentarii leave one →
 1. durasel permalink
  30/10/2009 03:55

  Tocmai am citit ce ai scris si imi place ca te documentezi. Bravo!
  Cat despre Karl Lagerfeld si alti creatori de moda…de ce ar trebui sa ne intereseze parerea unor poponari despre cum ar trebui sa arate o femeie? 🙂

 2. mockturtle permalink*
  30/10/2009 19:08

  In primul rand, faptul ca sunt „poponari” nu are nicio relevanta. Si da, ar trebui sa ne intereseze parerea lor, chiar daca unii nu suntem de acord cu ea, pentru ca influenteaza felul in care oamenii de rand percep corpul feminin. Altfel de ce au ajuns multi sa creada ca femeile grase nu sunt frumoase? Pentru ca asta e parerea unor indivizi sus-pusi din lumea modei.

 3. durasel permalink
  02/11/2009 01:07

  Hei, tot eu sunt. Pai parerea poponarilor nu ma intereseaza pur si simplu pentru ca pentru o femeie conteaza ce cred heterosexualii. Daca erau modele barbati a la Calvin Klein poate poate.
  Asta cu faptul ca sunt formatori de opinie as putea fi de acord, doar ca stii cum e, nu tuturor barbatilor le plac modelele, cum nici tuturor nu le plac tipele mai plinute. Oricum, cred ca sunt mai multi tipi atrasi de femei cu forme decat de filiforme facatura gen modelul din poza Ralph Lauren.
  Noapte buna 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: