Skip to content

Foxfire – Confesiunile unei găşti de fete de Joyce Carol Oates

01/12/2009

Joyce Carol Oates este una dintre cele mai importante scriitoare ale literaturii americane contemporane. A publicat romane, nuvele şi volume de poezie, câştigând prestigioase premii de literatură pentru creaţiile sale.
Acţiunea romanului Foxfire – Confesiunile unei găşti de fete (publicat în SUA în 1993) este plasată în New York-ul anilor 1950 şi are în prim plan cinci adolescente care ajung să formeze o gaşcă pe care o denumesc Foxfire. Legătura dintre ele devine din ce în ce mai strânsă, fapt ilustrat de tatuajul în formă de flacără pe care fiecare dintre ele şi-l inscripţionează în cadrul aceluiaşi ritual şi de eşarfa cărămizie purtată ca simbol al apartenenţei lor la Foxfire.
Deşi diferite ca temperament, cele cinci fete decid să se unească pentru a înfrunta împreună abuzurile la care sunt supuse. În acest sens, ele recurg la diverse metode, inclusiv acte de violenţă, pe care le recunosc deschis chiar de la început: Da, am comis ceea ce numim infracţiuni. Şi majoritatea nu numai că au rămas nepedepsite, dar nici măcar nu au fost cunoscute – victimele noastre, numai bărbaţi, erau prea ruşinate sau prea laşe ca să se plângă cuiva. E greu să-ţi pară rău pentru ei!
Iniţiativa este luată de Margaret „Legs” Sadovsky, lidera de necontestat a găştii, care decide să-i ia apărarea Ritei O’Hagan, o fată micuţă şi dolofană pe care libidinosul profesor Buttinger o ţine mereu după ore la „meditaţii”, supunând-o la diverse abuzuri. Foxfire se mobilizează şi pictează pe maşina lui Buttinger un mesaj scris cu litere mari şi roşii: Sunt un bătrân libidinos, predau mate şi gâdil ţâţe. Buttinger este umilit şi nevoit să-şi dea demisia.
Foxfire se constituie în timp şi ca o alternativă a găştilor de băieţi, care ajung să le respecte, în principal datorită lui Legs Sadovsky care ştia cum să se poarte cu ei, […] vorbind dur, făcând glume, dar fiind şi „feminină” ca actriţele din filme. Legs însă nu-şi uită priorităţile. Când băieţii încearcă să le provoace cu diferite replici, care de care mai jignitoare, Legs pune capăt acestei situaţii, înfruntându-i în mod direct.
Romanul pune mult accent pe abuzurile îndreptate împotriva fetelor şi femeilor în general, dar arată în acelaşi timp că şi sexul opus poate fi supus la aceleaşi abuzuri, după cum avea să descopere Legs Sadovsky care se deghizează în băiat pentru a obţine un loc de muncă bine plătit oferit însă numai candidaţilor de sex masculin. În cursul interviului constată, spre mirarea ei, că angajatorul, respectabilul profesor doctor B.J. Rucke se dovedeşte a fi un violator homosexual.
În acelaşi timp, abuzurile descrise nu sunt neapărat comise de bărbaţi. Când Legs este închisă într-o şcoală de corecţie, descoperă că femeile nu mai sunt aliatele ei. Celelalte deţinute o batjocoresc, iar când Legs încearcă să se revolte, angajatele, femeile astea dure şi mătăhăloase […] o târăsc cu ambele mâini răsucite la spate, […] nu îi dau nici o atenţie, asta e munca pentru care au fost angajate şi să fie ale naibii dacă n-o vor duce până la capăt. Acest tratament brutal o va schimba pe Legs care devine încet, dar constant, anti-eroina romanului.
Cartea a fost şi ecranizată în 1996, cu Angelina Jolie în rolul principal. Din punctul de vedere al desfăşurării acţiunii, filmul se îndepărtează destul de mult de carte, deşi plot-ul sugerat de film nu e chiar o variantă nefericită. Vă recomand aşadar şi filmul, merită văzut mai ales pentru prestaţia Angelinei Jolie într-unul din primele sale roluri.
Varianta în română a cărţii a apărut destul de recent la editura Leda şi se găseşte la librării, iar cartea în engleză se poate comanda online la un preţ accesibil.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: