Skip to content

Totul despre frustratele care poartă papuci Birkenstock şi urăsc bărbaţii. 5 clişee enervante despre feminism

28/12/2009

Pentru toţi cei care ridicaţi sprâncenele, zâmbiţi ironic şi faceţi un pas înapoi când se întâmplă să menţionez că sunt feministă: voi totuşi cum definiţi cuvântul „feminism”? Înţeleg foarte bine că în ziua de azi nu e şic să faci o astfel de declaraţie, doar nu mai suntem în anii ’70! Să ai opinii feministe? Asta da. Dar să nu cumva să îndrăzneşti să foloseşti the F-word… De câte ori aţi auzit propoziţia „Păi eu nu sunt feministă, dar…”, după care urmează un enunţ absolut feminist? Gândiţi-vă doar la acel interviu (deja celebru în cercurile feministe) cu Lady Gaga, în care artista atrage atenţia asupra dublului standard aplicat la cântăreţe versus rock star-urile masculine din industria muzicii, dar, întrebată de jurnalist dacă e feministă, declară repede:

I’m not a feminist – I, I hail men, I love men. I celebrate American male culture, and beer, and bars and muscle cars…

De parcă nu ai putea fi feministă dacă îţi plac bărbaţii, berea şi maşinile. Mda…

Adevărul e că există foarte mulţi oameni care habar n-au ce înseamnă feminismul, nu fac niciun efort să afle mai multe despre acesta, astfel încât îşi bazează părerea pe nişte stereotipuri penibile. Următoarele sunt preferatele mele:

1. Feministele nu se epilează, refuză să poarte sutien şi nu sunt feminine

Îmi pare rău dacă voi risipi iluziile unora dintre voi, dar cred că o mare parte a feministelor se epilează. Nu cunosc statistici :P, dar cel puţin despre feministele pe care le cunosc, ştiu că o fac. Într-adevăr, există feministe care din diverse motive refuză să înlăture părul de pe corpul lor, iar cel mai des această decizie reprezintă un act de protest împotriva tuturor standardelor de frumuseţe ridicole. Dar epilarea/neepilarea oricum nu mi se pare un criteriu relevant pentru identitatea feministă. Întrebaţi-vă bunicile (mai mult sau mai puţin emancipate) dacă se epilau în mod regulat în tinereţe…

În ceea ce priveşte feminismul şi feminitatea… Nici nu ştiu unde să încep. Pentru mine, a fi femeie nu înseamnă neapărat a fi feminină în sensul tradiţional. În acelaşi timp, mă disperă când cineva afirmă că feminismul şi feminitatea se exclud reciproc. Şi întâlnim foarte des astfel de persoane. Un exemplu bun ar fi articolul „Feminină, nu feministă!” de pe site-ul StilUrban.ro. Ajunge să citeşti primele fraze ca să te enervezi:

[…] O introducere scurta: am urat mereu femeile feministe. Eu sunt feminina, nu feminista. Nu-mi plac persoanele de sex feminin  care se considera superioare,  incercand sa contracareze misonigismul.

Culmea e că articolul de mai sus apare în categoria „Feminism” pe site, în timp ce e clar că Vanessa Nistor, autoarea, nu s-a prea strofocat să afle ce înseamnă într-adevăr feminismul, să mai citească o carte-două despre acest subiect sau măcar să deschidă un dicţionar. Poate aşa şi-ar fi dat seama că poţi fi feministă şi feminină în acelaşi timp, că se zice „misoginism” sau „misoginie”, dar în niciun caz „misonigism” şi că feministele (cel puţin marea majoritate a lor) nu se consideră superioare faţă de bărbaţi.

2. Feministele urăsc bărbaţii

Zău că nu urâm bărbaţii. Nu pot să vorbesc în numele tuturor feministelor, n-am dovezi, dar eu personal nu cunosc nicio feministă (şi, în general, nicio femeie) care urăşte bărbaţii. Enunţurile de genu’ „toţi bărbaţii sunt nişte porci” sunt atribuite des feministelor, însă acestea sunt mai degrabă mottoul femeilor cu orgoliul rănit după ce au fost părăsite de vreun bărbat, decât părerea sinceră a unei feministe. Multe dintre noi chiar iubesc bărbaţii, unele chiar au familii şi sunt căsătorite cu bărbaţi şi, şocul şocurilor, există şi bărbaţi feminişti! Sper că există mai mulţi decât recunosc.

Deci nu, nu îi urâm.

3. Feministele nu au simţul umorului

O las pe Nellie McKay să explice acest punct:


4. Toate feministele gândesc la fel

Nu există un singur feminism, există doar feminisme, adică numeroase variante şi ideologii care au, în principal, un singur numitor comun: lupta pentru drepturi egale între sexe. Nu veţi găsi niciodată două feministe care sunt 100% de acord una cu cealaltă. Una va fi „pro-viaţă”, cealaltă vă susţine dreptul la avort. Una va fi religioasă, cealaltă atee. Una va fi adepta feminismului sex-pozitiv, alta va fi anti-pornografie ş.a.m.d. Dar toate sunt la fel de importante şi legitime.

Aşadar, data viitoare când o femeie vă zice că e feministă, în loc să recurgeţi la prejudecăţi şi stereotipuri, întrebaţi-o despre părerile ei.

5. Feminismul nu mai are niciun rost

Degeaba există teoretic şi din punctul de vedere al legii egalitate între sexe. Până când o femeie câştigă mai puţin decât un bărbat în aceeaşi poziţie; până când violenţa domestică mai distruge vieţi; până când o femeie cu multă experienţă sexuală e o târfă, dar un bărbat cu multe iubite e un Casanova; până când unei femei trebuie să îi fie frică noaptea pe stradă, dar un bărbat se poate plimba singur la orice oră; până când e datoria femeii să se ocupe de treburile casnice, iar bărbatul poate să o ajute, dacă vrea – existenţa feminismului nu e doar justificată, ci şi necesară.

Reclame
5 comentarii leave one →
 1. Andi Cireap permalink
  28/12/2009 13:50

  hey I want to mention o chestie pe care o intalnesc super frecvent pe site-uri si in reviste destul de reliable. Asa numita ura a femeilor impotriva barbatilor poarta numele de „misandrie” si nu „misoginism”. Conceptul din urma se refera la ura barbatilor impotriva femeilor dar nu se aplica si viceversa. Ceea ce mie mi se pare foarte interesant si poate a possible topic for gender studies in linguistics, e ca misadrie nu are un adjectiv. Astfel, multi/multe se intreaba (dati un google search si veti vedea) cum sa se denumeasca, misandrin (ceea ce ar fi hilar! un adjectiv care determina si gramatical si semantic un substantiv de gen feminin sa nu se acorde) sau misandrina……Dex-ul nu ne lamureste, poate ca scrie in DOOM, dar nu am facut un research atat de detaliat for the moment. E insa, din punctul meu de vedere, o chestiune interesanta.

  misandrie: http://dexonline.ro/search.php?cuv=misandrie
  misoginism http://dexonline.ro/search.php?cuv=misoginism

  • 28/12/2009 14:52

   Andreea, you’re the greatest researcher of all time :)) Thanks for the comment

 2. vanessanistor permalink
  26/08/2010 22:29

  Domnisoara draga, se pare ca nu prea stii sa cauti in DEX ;;)

  MISOGINÍE s. f. repulsie față de femei; misoginism. ( Cum sa avem drepturi egale daca suntem diferiti? E absurd…Sau na poate voi feministele aveti si penis :-?? Si nu, nu pentru ca societatea e sexista. Acum chiar aveam muuulte drepturi, si societatea e sexista chiar in favoarea noastra. Mie feministele imi par frustrate si dupa 1 an de la scrierea articolului. Sa vrei sa modifici cuvantul „human” pentru ca in el se afla cuvantul „man”, asta e deja PROSTIE. Si inca ceva domnisoara tu cate ai citit despre doctrinele politice?Ti se pare ca se aplica? NU! Asa ca nu cred ca parerea mea ar fi influentata de cunoasterea livreasca a feminismului. Te rog, nu-mi da lectii ;;) Sa auzim numai de bine.

  • 27/08/2010 08:12

   Domnişoară dragă,

   You just proved my point. Ai scris un comentariu la un articol despre clişeele despre feminism şi ai reuşit să mai adaugi minim două clişee. Bravo. Nu ai răspuns la absolut nimic din articol (unde am scris că vreau să modific cuvântul „human” pentru că conţine cuvântul „man”?). Mă bucur că nu te simţi discriminată niciodată, înseamnă că eşti una dintre puţinele femei foarte norocoase. Să înţeleg atunci că nu ţi-e frică să umbli pe stradă singură seara, colegii tăi de la lucru de sex masculin nu au salariu mai mare decât tine, că niciodată n-ai fost pipăită în autobuz de vreun necunoscut, că împarţi în mod egal sarcinile menajere cu partenerul tău etc.

   „Cum sa avem drepturi egale daca suntem diferiti? E absurd…” – Sunt curioasă dacă ai îndrăzni să foloseşti acelaşi argument pentru a sprijini rasismul. Doar suntem diferiţi…

   Da, să auzim numai de bine.

 3. vanessa permalink
  27/08/2010 13:24

  O, Doaaaamne :-< Nu tu vrei sa modifici cuvantul….Ci o organizatie feminista din America, intereseaza-te si tu ca vad ca nu esti foarte informata. In sens larg suntem cu totii oameni, numai ca suntem DIFERITI. E normal sa fie mai multi barbati zugravi de ex decat femei. Nu putem avea fix aceleasi drepturi. E logic ca o femeie sa intre prima intr-o camera de ex( ma rog asta tine mai mult de reguli de politete).Nu imi este frica sa merg singura pe strada seara decat in Romania. Porblema nu este barbatul in sine, ci lipsa de educatie a romanilor.Si evident ca nimanui nu-i place sa mearga pe strazi inguste la 12 noaptea.Mi se pare ca societatea in care traim este intradevar sexista , dar nu neaparat in favoarea barbatilor. Da, sunt multe femei care au salariul mai mare decat colegii lor de sex masc. Da, impart sarcinile menajere. Rasismul nu are nicio legatura, asa ca nu-l aduce in discutie. Am raspuns la ideea generala a articolului :)) Si nu vad absolut nici un cliseu in raspunsul meu ….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: