Skip to content

„Divanul scriitoarei” la NRV

24/02/2010

Divanul scriitoarei

Vineri, 19 februarie, Noua Revistă Vorbită (NRV) a Adelei Greceanu le-a avut ca invitate pe Mihaela Ursa, coordonatoarea cărţii Divanul scriitoarei, şi pe Simona Popescu, una dintre autoarele cărţii. Divanul scriitoarei este

rezultatul unei investigaţii asupra felului în care scriitoarele din România îşi gestionează identităţile. Este important de văzut dacă, din punctul de vedere al proiecţiei de sine, scriitoarele din România se percep armonios sau antagonic şi mai ales dacă li se pare necesar să problematizeze relaţia dintre existenţa lor publică şi cea privată, dintre creaţia artistică şi viaţa domestică – relaţii, după cum se va vedea, cu nesfârşite complicaţii şi nuanţe. Relevanţa investigaţiei este de domeniul evidenţei: ea ar facilita apariţia unui context în care, pe lângă vocea creatoare, să se audă şi o altă voce, pentru unele dintre ele socială, pentru altele de o intimitate niciodată comunicată în textul artistic, oricum, o voce impresionant confesivă şi profund personală.
Lămurire
în „Divanul scriitoarei”

Deşi nu e un proiect “neapărat feminist”, iniţiativa e interesantă în primul rând pentru încercarea de a analiza raportul dintre femei şi creaţia lor. În al doilea rând, e interesantă pentru că scoate la iveală teama scriitoarelor din România de a fi etichetate drept „feministe”, sau chiar un dispreţ faţă de feminism.

Dacă în Occident feminismul este o etichetă sigură a liberalismului intelectual, el este la noi una de lipiciul căreia ne ferim cu destulă oroare. Dintre zece scriitoare chestionate în ancheta amintită, cinci se feresc de anatema militantismului repetând explicit formularea “nu sunt o feministă”, ca preambul al intervenţiilor lor despre feminin şi masculin, în vreme ce, dintre celelalte, doar una spune că “poate fi considerată feministă” (deci mai degrabă că eticheta nu o deranjează, şi nu că se regăseşte în ea cu necesitate).
Lamurire, in „Divanul scriitoarei”

Mai mult, în cadrul emisiunii NRV, Simona Popescu a spus că la noi, cele mai misogine dintre misogini sunt chiar intelectualele. De unde atâta misoginie şi anti-feminism? Atât Mihaela Ursa, cât şi Simona Popescu au punctat faptul că feminismul este încă prost înţeles. Feminismul, zic ele şi subscriu şi eu, trebuie privit ca o reacție la modul în care e organizată societatea.

De asemenea, Simona Popescu şi-a exprimat intenţia de a scrie o carte despre feminism şi literatură, iar eu nu pot decât să mă bucur. Până atunci însă, avem Divanul scriitoarei, carte apărută la editura Limes din Cluj-Napoca şi care se găseşte fie la editură, fie în librăriile Cărtureşti.

+ Blogul Mihaelei Ursa

Reclame
5 comentarii leave one →
 1. mihaelaursa permalink
  25/02/2010 08:07

  va multumesc pentru nota. cartea se gaseste in bucuresti si la libraria eminescu, imi spune mircea petean.

 2. plectrudis permalink
  25/02/2010 10:48

  Muțumesc pentru precizare. Eu voi căuta cartea în Cluj 😀 De-abia aștept să o citesc 🙂

 3. 25/02/2010 11:32

  a, in cazul asta din aceeasi sursa stiu ca se gaseste in toate librariile, mai putin bookcorner (poate din cauza ca lor le fac reclama de cate ori pot, hahaha). poate ar trebui sa stiu cine sunteti, dar n-am habar, va rog sa-mi scrieti, poate mai vorbim…

 4. 25/02/2010 11:33

  in loc de trei de „poate” voiam să spun o dată „dacă” și o dată „parcă”, hhăăhă…

Trackbacks

 1. N.B. « Aberoscop

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: